انسان مولود محیط است و در دامان محیط می زید و در دامان آن می میرد. هیچ چیزی در دنیا اهمیتش بیش تر از محیط زیست برای بشر نیست. طبیعت جلوه ی حضور خداست و احترام به طبیعت و موجوداتش نیز به معنای احترام به خداست.
در ابتدایی ترین استدلال، حرمت گذاری به خدا و نظام خلقت مسیله ی حرمت گذاری به طبیعت به حیث بارزترین جلوه ی خلاقیت خداوند برای مومنان به خداوند مطرح است. خداوند در هیات نامریی خویش اماناتی را برای بشر سپرده است که عالی ترین و برجسته ترین این امانت ها، همانا طبیعت است، طبیعتی که انسان را در دامانش می پروراند و خارج از طبیعت انسان هیچ چیزی ندارد و هیچ چیزی نیز شمرده نمی شود.
اما آیا ما به حیث انسان های مسیولیت پذیر در برابر سلامت و حفظ محیط زیست، وظایف انسانی خویش را به درستی انجام داده ایم؟ آیا ما به محیط زیست به عنوان مکان حیات آینده ی فرزندان مان نگاهی هر چند کوتاه انداخته ایم؟ آیا از آلود گی های دست ساخته ی خود، ولو در یک مقیاس ناچیز تاکنون جلو گیری کرده ایم؟ آیا گاهی به اطراف تان نگاهی انداخته اید که افراد جامعه ی مان چگونه با انداختن زباله ها و زواید خوراکه ها و نوشیدنی ها به میزان آلود گی محیط زیست افزوده اند؟ به راستی شما فکر نمی کنید که محیط زیست متعلق به هر انسان و جنبنده ای است که نفس می کشد؟ اگر سیر آلود گی محیط زیست به این گونه ی سرسام آور پیش برود، آیا شما نگران آینده ی فرزندان تان نیستید؟ اگر جواب تان مثبت است، شما چه راهکارهایی را برای حفظ محیط زیست از شر آلاینده ها در نظر گرفته اید؟
تعریف آلود گی محیط زیست:
همین حالا به جامعه حامیان حیوانات و طبیعت «مای ملو» بپیوندید و ما را در این مسیر زیبا همراهی کنید. برای شروع اینجا کلیک کنید.
آلودگی محیط زیست عبارت است از آلوده شدن هوا، زمین و آب به موادی که سلامت حیات را به خطر بیاندازند یا منابع طبیعی را تحت تاثیر قرار می دهند.
آلود گی محیط زیست منحصر به زمین یا منابع قابل برداشت آن نمی گردد، بلکه در ابعاد شنیداری و دیداری آن نیز آلود گی ها وجود دارند؛ مثلا در بعد شنیداری سرو صدا های ناشی از حرکت موتور ها، صدا های ناشی از عمل کرد کارخانه های صنعتی و صدا های بر خواسته از پرواز و نشست هواپیماها و سایر ماشین آلات دست ساخته ی بشر می توانند بخشی از آلاینده های محیطی ما را شکل دهند.
تعریف آلاینده های صوتی اندکی از دیدگاه توصیفی اش با تعریف آن در بالا متفاوت است، ولی اثرات و پیامدهایش یک سان می باشند. در بخش صدا تعریف آلاینده این گونه است: هر آن چه سکوت و خروش طبیعت را برهم بزند، آلاینده ی صوتی است. آلاینده های صوتی معمولا با معیار DB یا دیسیبل قابل اندازه گیری است. محیط معمولی گفتار در یک اطاق دربسته تقریبا بین 30 تا 40 دیسیبل صدا را در اطراف منتشر می سازد و بشر قدرت شنیدن تا 160 دیسیبل صدا را دارا ست، ولی فراتر از این صدا می تواند به سیستم های شنوایی افراد آسیب جدی برساند. میزان غرش صدای برخواستن یک جت از نزدیکی یک انسان حدود 160 دیسیبل صدا است و بلندترین صدا در مقیاس دیسیبل را که بشر توانسته است بشنود، صدای آتش فشان کوهی در اندونزی بود که 200 دیسیبل صدا تولید نمود و بسیاری از آدم های نزدیک این انفجار با کفید گی گرده و شش های شان روبه رو شدند. در بخش دیداری آلاینده های محیطی غبار های ناشی از سوخت های فسیلی، سموم برخواسته از گازهای مایع و سوختی، سموم ناشی از مصرف سوخت هایی که توسط ماشین آلات به هوا پخش می شوند را می توان نام برد.
در نگاه دیگر استفاده های بی رویه از منابع طبیعی مانند مصرف بی جای آب، قطع بی رویه ی درختان، نابود سازی فضا های سبز و استفاده ی مواد بی کیفیت سوختی برای حمل ونقل های مدرن و عدم توجه به زباله ای که از آشپزخانه ها سرایت می کنند نیز از بدترین آلاینده های زیست محیطی به شمار می رود. در مورد وسایل مدرن آن چه از اهمیت بیش تر برخوردار است، فرهنگ استفاده از آن هاست تا نحوه ی دست یابی یا استفاده به آن.
به گونه ی مثال، در یک شهر متراکم مانند بوشهر با جاده های غیر استاندرد آن اگر صد موتور در آن واحد از یک جاده عبور نماید و صد صدا از آن ها بر خیزد، شاید تصور این که چه نمای وحشت ناکی را می تواند به انسان ها ارسال کند، ناممکن باشد. ضمن آن که وضعیت رفتار و راندن موتور در امر تولید و انتشار کربن مونو اکساید ها و کربن دی اکسید ها بسیار موثرند؛ مثلا اگر یک موتور باسرعت 80 کیلومتر در ساعت حرکت کند، حاصل انتشار سالانه ی گاز های آلاینده ی محیطی آن تا 40 درصد نسبت به موتوری که در ساعت 120 کیلومتر رانده شده است، کمتر می باشد، یا در یک محیط کوچکی که ده نفر در آن جا نشسته اند و با یک صدا و آن هم با وضعیت گوش خراش با مبایل هایشان حرف می زنند، حکایت گر آن است که فرهنگ استفاده از عناصر مدرن، مهم تر از خود آن عناصر است.
عناصر آلاینده ی محیط زیست:
– ناکارآمدی سیستم حفاظتی در ابعاد مدیریتی آن
– انقراض و کشتار بی رویه ی حیوانات به عنوان تامین خوراک یا صادرات
– استفاده از تلفن همراه و تاثیر آن بر روی زندگی گیاهان و سیستم شنوایی بشر
– زباله های هسته ای
– آلودگی صوتی
– آلودگی های نفتی
– قطع و برداشت غیر قانونی جنگل ها و درختان
– جمعیت و محیط زیست
– آلودگی آب و مصرف غیر مسیولانه ی آن
– فرآیند فرسایش خاک
– گازهای گل خانه ای
تاثیرات آلود گی محیط زیست بر انسان:
آلود گی های محیط زیست علاوه بر آن چه که می توانند عمر اقامت انسان بر این سیاره ی مظلوم را کوتاه و کوتاه تر نماید، بر سلامت و صحت خود انسان ها نیز تاثیرات شومی را می گذارد. انواع بیماری های مزمن، از جمله اختلال تنفسی، بیماری های عصبی و حتی نارسایی های ژنیتیکی را برای انسان به ارمغان می آورد. امروزه در دنیای مدرنی که در برابر هر درآمد از کارهای صنعتی، یک مقدار صرف هزینه های زیست محیطی می گردد، میزان بروز سرطان ها یک درصد است، ولی در کشورهای ضعیف با توجه به وضعیت وحشت ناک زندگی شهری که از داشتن هر گونه سیستم کانالیزاسیون محروم هستند، از هوای تنفسی گرفته تا آب آشامیدنی و خوراکه هایی مانند محصولات سبزی و نانوایی ها شدیدا در معرض تهدید آلود گی های خطرناک، آن هم از نوع عریان و خاص آن است، شاید درصد رشد این بیماری کشنده چنان چه از وضعیت حال معلوم است، بالای 30 تا 40 درصد باید باشد.
بنابراین، ما به حیث انسان های دارای عقل و منطق انسانی مسیولیت های فراوانی را برای حفظ محیط زیست خویش همراه داریم. این مهم می تواند از صرفه جویی در مصرف آب آغاز شده و تا دل سوزی به وضعیت جاده ها و مکان زیست مان ادامه یابد و نیز این مسیولیت ماست تا مسیولان نظام را به اهتمام در امر حفظ محیط زیست تشویق نماییم. یکی از عمده ترین عمل کردهای مخرب زیست، حفر خودسرانه ی چاه های عمیق در اطراف ماست که از توزیع غیر قانونی آن گرفته تا مصرف بی رویه ی آن در استخرها توجه مزید تمام آنانی را می طلبد که به نوعی برای آینده ی این سرزمین و آینده ی فرزندان این بوم نگرانی دارند.
منبع: با تلخیص و تغییرات جزیی از متن اصلی به زبان فارسی دری (افغان) از اطلاعات آنلاین [لینک]
اژدها