لطفا صبر کنید ...

شما تنها یک قدم تا پیوند قلب ها فاصله دارید. برای شروع اینجا کلیک کنید
تمامی خدمات انجمن حمایت از حیوانات و طبیعت «مای ملو» کاملا رایگان بوده و هیچ هزینه ای در هیچ قسمتی از کاربران دریافت نمی شود.

(مقاله) حیات وحش ایران، جولانگاه شکارچیان!
دسته بندی: مقالات، تاریخ انتشار: 1401/01/08، آخرین بروزرسانی: 1401/01/08 ساعت 03:39 ب.ظ
بازگشت به صفحه قبل بازگشت به لیست مطالب به اشتراک گذاری این صفحه در فیسبوک به اشتراک گذاری این صفحه در تلگرام به اشتراک گذاری این صفحه در واتس اپ به اشتراک گذاری این صفحه در توییتر بزرگ کردن اندازه قلم کوچک کردن اندازه قلم کپی لینک این صفحه 


یک استاد دانشگاه تهران معتقد است که متاسفانه نگاه ما به حیات وحش کشور نگاه صیانتی نیست و حیات وحش کشور تبدیل به ابزاری برای کسب درآمد نامتعارف برای عده ای محدود و ارضا نیازهای غیرضروری این افراد شده است.

شکارچیان حیات وحش ایران در حال خوشحالی!


دکتر مهدی اسماعیلی بیدهندی در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی تسنیم در رابطه با تاریخچه شکار, اظهار کرد: موضوع تاریخچه شکار فراتر از زمان معاصر ماست و شروع آن به قرن ها پیش باز می گردد. در گذشته های دور شکارگاه ها مجموعه هایی بودند که پادشاهان به قصد لذت در آن اقدام به شکار می کردند و افراد معمولی جامعه نیز برای امرار معاش و رفع نیاز غذایی خود در زیستگاه های طبیعی به شکار حیوانات مشغول می شدند.

وی ادامه داد: یکی از دلایل رونق شکار در گذشته های دور این بود که دامداری که منجر به تولید محصولات پروتیینی می شود به شکل گسترده و صنعتی امروزی نبود و بخش قابل توجهی از مردم جامعه مجبور بودند برای تامین غذا اقدام به شکار کنند؛ آن ها با شکار حیوانات به علاوه بر مباحث تغذیه ای خود، به برخی از نیازهای مهم دیگر خود نیز نظیر تهیه پوشاک از پوست حیوانات پاسخ می دادند. با گذر زمان و تبدیل شدن جامعه ما به جوامع شهری امروزی و همچنین صنعتی شدن فعالیت ها, دامداری نیز به سمت صنعتی شدن رفت و تولید گوشت در مقادیر زیاد و به شیوه صنعتی, نیاز مردم را در این حوزه تامین و آن ها را از شکار بی نیاز کرد.

استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: دلیل دیگری که منجر به کاهش شکار حیات وحش شد این بود که افزایش جمعیت و توسعه شهرها, زیستگاه های حیات وحش را تخریب و تعداد گونه های مختلف جانوری را کاهش داد. این مسیله باعث شد تا به نوعی میزان عرضه و تقاضا نسبت به گذشته تغییر پیدا کند و با افزایش آگاهی جامعه و وضع قوانین سختگیرانه توسط دولت ها در این خصوص، تمایل مردم برای شکار کاهش پیدا کند.

اسماعیلی در رابطه با علاقه عده ای از مردم به شکار در روزگار کنونی, توضیح داد: دلیل اینکه در عصر حاضر نیز همچنان عده ای علاقه به شکار دارند این است که شکار خرده فرهنگی است که از قرن های گذشته به نسل های جدید منتقل شده و به همین دلیل این سنت در فرهنگ جامعه جهانی باقی مانده است. وی افزود: اگر بخواهیم که دیگر شاهد شکار حیات وحش نباشیم لازم است تا بلوغ فکری در جامعه به حدی بالا برود که مردم به حیات وحش به شکل یک میراث طبیعی نگاه کنند و از دیدن این موجودات به شکل زنده لذت ببرند و نه شکار کردن و عکس گرفتن با لاشه آن ها.

عضو هییت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: بسیاری از مقالاتی که امروزه در حوزه روان شناسی وجود دارد, نشان می دهد که افراد در بسیاری از مواقع برای پاسخ به نیازهای روحی خودشان اقدام به شکار می کنند. از نظر رفتارشناسی شکارچی ها افرادی هستند که از کشتن یک موجود زنده لذت می برند و این لذت جویی به طور طبیعی در عموم مردم دیده نمی شود.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه ریشه های این دست از اقدامات خشونت آمیز در شکارچی ها نیاز به بررسی دارد, گفت: بر اساس مطالعاتی که در دنیا انجام گرفته است, بسیاری از افرادی که در سنین بزرگسالی مرتکب جنایاتی از جمله قتل شده اند, کسانی هستند که در کودکی و یا جوانی مرتکب حیوان آزاری شده اند. این موضوع به این معنی نیست که افرادی که شکار می کنند, حتما مرتکب جرم می شوند اما احتمال بروز هنجارشکنی های اجتماعی و بروز خشونت در این افراد از سایرین بیشتر است.

وی در رابطه با نقش مجوزهای سلاح در افزایش آمار شکار توضیح داد: متاسفانه میلیون ها قبضه اسحله شکاری در دست مردم کشور قرار دارد که برای آن ها مجوز صادر شده است. همچنین تعداد زیادی نیز اسلحه غیرمجاز در دست مردم است که تعداد تمام این اسلحه های مجاز و غیرمجاز به بیش از 3 میلیون قبضه می رسد.

استاد دانشگاه تهران بیان کرد: تعداد جانوران در زیستگاه ها بسیار پایین تر از تعداد اسلحه های شکاری در دست مردم است و اگر این افراد بخواهند حداقل سالی یکبار شکار کنند, باید میلیون ها حیوان کشته شوند در صورتی که نه این تعداد حیوان در زیستگاه ها وجود دارد و نه کشتار این خیل عظیم از جانوران در صورت وجود, انسانی و اخلاقی است.

اسماعیلی افزود: تعداد جانورانی که در زیستگاه ها وجود دارند به قدری پایین است که حتی برای ارضا نیاز یک چهارم از جمعیت شکارچیان نیز کافی نیست.

وی با اشاره به سخن مقام معظم رهبری که فرموند "مسیله شکار غیرقانونی را باید جدی گرفت. در شرع مقدّس اسلام، شکار فقط در صورتی که کسی برای تغذیه نیاز به شکار داشته باشد مجاز است؛ در غیر این مورد، اصلاً شکار مجاز نیست و خلاف است، شرعاً اجازه شکار داده نشده." گفت: هزینه خرید یک اسلحه از ده ها میلیون تومان تا چند صد میلیون تومان است و تجهیزات مربوطه به اسلحه و قیمت فشنگ نیز به این هزینه اضافه می شود. همچنین اگر هزینه رفت و آمد به شکارگاه ها و مبلغ کسب پروانه شکار را نیز به آن اضافه کنیم, مبلغ کلانی برای شکار صرف می شود.

این عضو هییت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: با وجود اینکه رهبر معظم انقلاب شکار را فقط برای تغذیه و رفع نیاز غذایی جایز دانستند, برآورد این هزینه ها نشان می دهد که شکارچیان به هیچ وجه افرادی نیستند که برای معیشت و تامین غذا نیازمند شکار باشند و این کار را فقط به منظور رفع نیازهای روحی خود و به نوعی بعنوان یک تفریح انجام می دهند.

اسماعیلی در رابطه با ادعای مبلغان شکار مبنی بر مدیریت جمعیت پایدار حیات وحش و کنترل اکوسیستم زیستگاه ها از طریق شکار حیوانات مسن, توصیح داد: این ادعا کاملاً غیرعلمی است چرا که در گذشته که هنوز نه شکار و نه اسلحه ای در کار بوده است, چرخه طبیعت به بهترین شکل تعادل خود را حفظ می کرد و برای کنترل جمعیت حیات وحش نیاز به دخالت های انسانی نداشت.

وی اضافه کرد: این افراد اصطلاحاً از پاپ نیز کاتولیک تر شده اند و خود را مجاز به دخالت در چرخه زندگی مخلوقات خداوند می دانند. اگر ادعای این افراد در کنترل جمعیت حیات وحش درست باشد به این معنی است که باید پلنگ پیر؛ خرس سالخورده, یوزپنگ پیر و ..., را نیز شکار کنیم تا جمعیت آن ها کنترل شود!

استاد دانشگاه تهران در رابطه با شکار قانونی, بیان کرد: ما میلیون ها شکارچی مجاز در کشور داریم که خواستار دریافت پروانه شکار هستند اما سوالی که مطرح می شود این است که مگر ما چه تعداد از چهارپایان و پرندگان قابل شکار را در زیستگاه ها داریم که سازمان حفاظت محیط زیست بخواهد برای شکار آن ها میلیون ها مجوز شکار صادر کند؟

اسماعیلی به محدودیت هایی که محیط بانان در مواجه با شکارچیان غیرمجاز دارند اشاره کرد و گفت: محیط بانان بر اساس قانون وظیفه دارند که با شکارچیان غیرمجاز برخورد کنند, اما در هنگام نیاز به برخورد جدی اگر به سمت شکارچی شلیک کنند, باید با تبعات قانونی این اقدام رو به رو شوند و اگر هم شلیک نکنند, ممکن است به دست شکارچیان کشته شوند.

وی صدور مجوز شکار برای شکارچیان خارجی را یکی از مهم ترین معضلات فرآیند شکار دانست و اظهار کرد: در سال های گذشته شاهد بودیم که سازمان حفاظت محیط زیست و مدیران مدافع صدور مجوزهای شکار، ادعا کردند که برای تامین بودجه پایش و حفاظت از حیات وحش و توانمند کردن جوامع محلی اقدام به صدور مجوزهای شکار برای اتباع خارجی کرده اند. این ادعا در حالی مطرح شده بود که بر اساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست در سال 1397, درآمد حاصل از فروش مجوز شکار به ویژه به اتباع خارجی تنها یک میلیارد و 800 میلیون تومان بود!

این عضو هییت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: سوال این است که با این مبلغ یک میلیارد و 800 میلیون تومان می توان به کدام یک از نیازهای سازمان حفاظت محیط زیست جواب داد و این مبلغ تا چه اندازه توانست نیازهای جوامع محلی را برآورده کند؟ درآمد اصلی که صدور مجوز برای اتباع خارجی حاصل کرده بود به جیب شرکت های خصوصی مدافع شکار واریز شد و سود خاصی از این مبلغ به سازمان حفاظت محیط زیست نرسید.

اسماعیلی به بعد پدافندی و امنیتی صدور مجوز شکار برای شکارچیان خارجی اشاره کرد و گفت: هر شخصی که اسلحه به دست می گیرد, شناخت حداقلی از ادوات نظامی و مسایل امنیتی دارد و این اتباع خارجی که بدون هیچ نظارتی, به اسم شکارچی به مناطق مختلف کشور ما می روند, می توانند از نظر امنیتی نیز برای کشور مشکل آفرین باشند.

وی ایجاد تعارضات اجتماعی را ایراد دیگر صدور مجوز شکار برای شکارچیان خارجی دانست و توضیح داد: زمانی که شکارچی داخلی می بیند که برای شکارچیان خارجی مجوز شکار صادر شده و این افراد در کمال احترام و با مشایعت محیط بانان به شکار گونه های حیات وحش می پردازند و حتی با افتخار از لاشه شکار خود عکس می گیرند, دچار تعارض می شود و این عامل باعث می شود تا شکار غیرمجاز و درگیری محیط بانان با شکارچیان داخلی افزایش پیدا کند.

این استاد دانشگاه تهران در رابطه با کاربرد قرق های اختصاصی توضیح داد: اگر سازمان حفاظت محیط زیست به دنبال کسب درآمد از قرق های اختصاصی است به جای ترویج شکار در این مناطق موضوع نظاره گری حیات وحش(Wild life Watching) که در همه دنیا نیز رایج است را در این مناطق ترویج دهد.

وی با استناد به سخنان مقام معظم رهبری در موضوع حیات وحش, گفت: بر اساس بیانات مقام معظم رهبری شکار به منظور تفریح، چه با مجوز قانونی و چه به صورت غیرقانونی مجاز نیست و این امر تنها در صورتی مجاز است که برای تامین غذا باشد که خوشبختانه در داخل کشورمان و با توجه به هزینه های مرتبط با خرید اسلحه شکاری و ادوات آن و موارد دیگر، شکارچیان در زمره افراد نیازمند به لحاظ تغذیه ای قرار نمی گیرند و به این منظور لازم است تا صدور مجوزهای شکار لغو شود.

استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: متاسفانه نگاه ما به حیات وحش کشور نگاه صیانتی نیست و حیات وحش کشور تبدیل به ابزاری برای کسب درآمد نامتعارف برای عده ای محدود و ارضا نیازهای غیرضروری این افراد شده است. به منظور حفاظت حیات وحش لازم است تا این دیدگاه تغییر کند.

باید ممنوعیت تام برای "شکار" بر اساس بیانات رهبری اعمال شود. شکار جایز نیست؛ سازمان محیط زیست باید در سیاست شکارفروشی خود تجدیدنظر کند


منبع: خبرگزاری تسنیم [لینک]




در «مای ملو» تبلیغات رایگان است. برای ارسال آگهی خود «اینجا» کلیک کنید.

نظرسنجی: درخت مورد علاقه شما چیست؟
33.7% درخت گیلاس
15.6% درخت گردو
15.2% درخت انار
10.6% درخت توت
8.8% درخت پرتقال
8.6% درخت سیب
7.5% هیچکدام از موارد بالا
سوال نیم روز

  • نام شامپانزه تارزان چه بود؟
    برای دیدن پاسخ 2 ثانیه موس خود را بر روی این متن قرار دهید یا این متن را یک مرتبه لمس کنید و 2 ثانیه منتظر بمانید.

    پاسخ

    چتا



    وب سایت «وصیت ساز» اولین و تنها سرویس ایرانی در جهت نگارش و ثبت وصیت نامه های آنلاین است. در این وب سایت میتوانید وصیت نامه خود را با ظریفترین جزییات ...